ניתוח התנהגות

ניתוח התנהגות יישומי

ABA – Applied Behavior Analysis  או בעברית "ניתוח יישומי של התנהגות, היא גישה קלינית-מדעית העוסקת בהבנה ושינוי התנהגויות של בני אדם. גישה זו מבוססת על מחקר ומוכיחה יעילות בטיפול בסוגיות התנהגות, בלקויות נוירולוגיות שונות ובבעיות קשב וריכוז.

הטיפול ההתנהגותי הוא זרם טיפולי מתחום הפסיכולוגיה, המבוסס על תיאוריות פסיכולוגיות התנהגותיות (ביהביוריזם), ובעיקר על גישתו של סקינר. זהו ענף ידוע מוכר ונפוץ מאוד בתחומי הטיפול בילדים עם עיכובים התפתחותיים בכלל ובפרט ילדים על הספקטרום האוטיסטי.

ההנחה הבסיסית בניתוח התנהגות היא שההתנהגות תלויה ביחסי הגומלין שבין האדם לבין הסביבה. ולכן, כאשר אנחנו מנתחים את ההתנהגויות של האדם, אנחנו מחפשים מה הם הגורמים בסביבה אשר משמרים את התנהגויותיו.

ניתוח התנהגות עונה על מספר שאלות מרכזיות

הראשונה והמרכזית ביותר היא למה ההתנהגות מתרחשת? למה הילד נמנע מלימודים? למה הילד מתנהג באלימות?, למה הילד בוכה או צועק?  וכדומה. בעודנו עונים על שאלה זו אנו בודקים גם באילו מצבים ההתנהגות מתרחשת ובאיזה מצבים היא איננה מתרחשת. זוהי שאלה מאוד חשובה אשר מסייעת לנו להבין את הגורמים בסביבה אשר משמרים את ההתנהגות. שאלה משמעותית נוספת אשר נמצאת במוקד היא האם יש תחליפים טובים יותר להתנהגות? כלומר, האם האדם יכול להשיג את מה שרוצה בדרך אחרת. מענה על שאלות אלו בעצם נותן לנו תמונה מקיפה על גורמי הסביבה המשמרים את ההתנהגות וכן על תכנית השינוי המתאימה.

ניתוח התנהגות נותן מענה למגוון רחב של סוגיות

בעיות התנהגות קלות ומורכבות של ילדים בהתפתחות תקינה, בעיות התנהגות של ילדים ובוגרים עם צרכים מיוחדים, התמודדות עם סוגיות כמו גמילה מחיתולים, אנקופרזיס וסוגיות בתחום האכילה (בררנות למשל).

המדע ניתוח התנהגות יישומי החל להתבסס בשנות השישים. ,  Donald M. Baer, Montrose M. Wolf, &   Todd R. Risley,  הגדירו 7 ממדים אשר מאפיינים את תחום ניתוח ההתנהגות היישומי ומייחדים אותו מתחומים טיפוליים ופסיכולוגיים אחרים.

להלן 7 ממדים אשר מאפיינים את התחום

  1. התנהגות – מנתח ההתנהגות מתמקד בהתנהגות נצפית או מדווחת כמוקד לשינוי (ולא בפרשנות האדם).
  2. אנליטיות – מנתח ההתנהגות יבצע ניתוח מקצועי ומדויק של הקשרים בין הסביבה וההתנהגותשיר מהקשרים אלו מה מוביל להתרחשותה של ההתנהגות. על בסיס ממצאי ניתוח אלה, לבנות תוכנית התערבות טיפולית.
  3. יישומי –העבודה תתמקד תמיד בהתנהגותיות המשמעותיות לאדם וסביבתו.
  4. טכניות– העבודה היא מבוססות מחקרים קודמים וידע שנצבר בספרות המקצועית. יש הקפדה על שימוש בפרוצדורות ברורות שניתנות לשחזור (רפליקציה) בעתיד על ידי מנתחי התנהגות אחרים או עבור לקוחות אחרים, המציגים נתונים דומים לאלה שנמצאו וטופלו.
  5. הכללה– בכל תכנית התנהגותית קיים דגש על לימוד באופן שיעודד העברה של היכולות הנלמדות, לסביבות אחרות (אנשים שונים, מקומות שונים וכדומה), ומעבר למועד שבו נרכשו.
  6. קונספטואלית שיטתית – מנתח ההתנהגות מקפיד על שימוש אחיד במונחים מקצועיים על מנת לאפשר שיח מקצועי ועבודה מדויקת.
  7. אפקטיביות הטיפול ההתנהגותי חייב להוביל לשיפור ברמה המעשית, לשינוי בחייו של הלקוח וסביבתו, ולהשמר לאורך זמן.

נושאים קשורים: אוטיזם | pdd | מיומנויות חברתיות | שיטת aba | קורס aba | טיפול רגשי לילדים | שילוב

גלילה לראש העמוד
Call Now Button דילוג לתוכן