עיכוב התפתחותי

תינוקות מתפתחים בתחומים רבים; מוטורי, קוגניטיבי, שפתי, חברתי ורגשי. קצב ההתפתחות ידוע ומוכר ומוגדר על פני טווח הנורמה. ישנן כמובן חריגות מהנורמה לכאן או לכאן ולרוב אין סיבה לדאוג. עיכוב התפתחותי מתאר מצב בו החריגה היא קיצונית יותר או באה לידי ביטוי ביותר מתחום אחד או כאשר החריגה גוררת עיכוב ברכישת מיומנויות נוספות. קיימים מספר סוגים של עיכוב התפתחותי:

1. עיכוב בהתפתחות המוטורית של הילד: יכול לבוא לידי ביטוי בתחום המוטוריקה הגסה (פעולות של שרירים ואיברים גדולים- למשל התהפכות, זחילה, הליכה, מחיאות כף וכדומה) או בתחום המוטוריקה העדינה (פעולות עדינות יותר של כפות הידיים והאצבעות). פעמים רבות ניתן לראות סירבול מו8טורי, קשיים ביציבה ובשיווי המשקל, אי ויסות בטונוס השרירים, התפתחות איטית של יכולת הציור ועוד.

2. עיכוב בהתפתחות השפה: מתייחס לילדים אשר מאחרים לדבר או מתקשים ברכישת מיומנויות שפה. עיכוב בתחום השפתי יכול להצביע גם על לקויות רחבות יותר כמו אוטיזם שכן התקשורת והשפה הינן חלק מהלקות האוטיסטית, אך לא בהכרח.

3. עיכוב בהתפתחות הרגשית: עיכוב בהתפתחות הרגשית בא לידי ביטוי בקושי להביע רגשות, קושי לראות ולהתייחס לרגשות הזולת (לא מצופה עד גיל 4 בו מתחיל להתפתח תחום זה), קושי לייצר קשרים חברתיים והתנהגויות תינוקיות שאינן תואמות גיל. חשוב לזכור כי לעיתים מדובר רק בעיכוב התפתחותי אשר יצטמצם עם הזמן והילד ידביק את הקצב. במקרים אחרים מדובר בעיכוב המצביע על קיומה של לקות מסוימת כמו אוטיזם, פיגור שכלי, לקות למידה, תסמונות שונות, פגיעה פיזיולוגית או גורם רפואי אחר אשר מהווה את הגורם לעיכוב. חשוב מאוד לאבחן ולטפל בעיכוב התפתחותי מוקדם ככל האפשר על מנת לסייע לילד לצמצם פערים קטנים, בטרם פוער פערים עצומים מבני גילו. חשוב לאבחן את המצב ולטפל ע"י אנשי המקצוע המתאימים (פיזיותרפיסט, מרפאה בעיסוק, הדרכת הורים, קלינאי תקשורת, מנתח התנהגות וכדומה).

שילוב ילדים בעלי צרכים מיוחדים במערכת החינוך הרגילה
גלילה לראש העמוד
Call Now Button דילוג לתוכן